12 vinkkiä oman podcastin suunnitteluun

Oman podcastin ideoiminen ja konseptoiminen on hauskaa ja luovaa hommaa, mutta onnistunut podcast vaatii myös suunnittelua ja harkintaa. Ja niin kuin sanotaan niin hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Mitä kirkkaampi ajatus sinulla on podcastistäsi, sen selkeämmin visiosi välittyy myös kuuntelijoillesi!

Listasimme 12 hyvää vinkkiä oman podcastin ideoimisen ja suunnittelun tueksi:

  1. Määrittele tavoitteesi: Ennen kuin aloitat, selvitä, miksi haluat tehdä podcastin. Haluatko tehdä podcastia harrastuksestasi? Tai onko tavoitteenasi brändin rakentaminen ja vahvistaminen? Haluatko jakaa tietoa itsellesi tai työsi kannalta tärkeistä aiheista? Tavoitteen määrittely auttaa sinua suunnittelemaan podcastiasi tarkemmin.

  2. Valitse aihe, joka kiinnostaa sinua: Valitse aihe, joka herättää intohimosi ja johon sinulla on tietoa ja kokemusta. Kun olet kiinnostunut aiheesta, podcastin tekeminen on mukavampaa ja todennäköisesti kestävämmällä pohjalla.

  3. Kohderyhmän tunnistaminen: Minkälainen on kuuntelijakuntasi ja kenelle podcastisi on suunnattu. Tämä auttaa sinua muovaamaan sisältöä ja markkinoimaan podcastiäsi juuri oikeille ihmisille.

  4. Tutki kilpailua: Kuuntele muita podcasteja samalta tai samankaltaisilta aihealueilta. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, minkälaisia kilpailevia podcasteja on jo olemassa ja miten voit erottua joukosta.

  5. Määrittele formaatti: Pohdi, millainen formaatti sopii podcastiisi parhaiten. Onko se esimerkiksi keskustelu- tai haastatteluohjelma vai nojaako se tarinankerrontaan? Valitse formaatti, joka tukee podcastisi tavoitetta ja kohderyhmää.

  6. Suunnittele jaksojen rakenne: Mieti minkälaisista osista jakso rakentuu. Useimmat podcastit sisältävät johdannon, pääosion ja lopetuksen. Suunnittele myös mitä aiheita käsittelet missäkin jaksossa.

  7. Laadi aikataulu: Päätä kuinka usein julkaiset uusia jaksoja ja pidä kiinni aikataulusta. Säännöllisyys auttaa pitämään kuuntelijakunnan kiinnostuneena. Usein on hyvä äänittää vähintään 2-3 jaksoa etukäteen jo ennen 1. jakson julkaisua. Mitä enemmän sinulla on ennakkoon äänitettyjä jakso puskurissa sen helpommin aikataulussa on pysyä.

  8. Hanki laitteisto ja ohjelmistot: Tarvitset alussa vähintään mikrofonin, kuulokkeet ja nauhurin / sanelimen tai läppärin äänitysohjelmiston kanssa. Puhelimen kanssa yhteensopivan mikin kanssa voit äänittää podcastia myös puhelimeesi. Jos teet podia yksin on hyödyllistä opetella myös perusteet äänen editoinnista.

  9. Harjoittele ja paranna taitojasi: Harjoittele äänittämistä ja esiintymistä ja pyydä ja kuuntele palautetta.

  10. Markkinointi: Älä unohda markkinointia! Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja mieti mitä kautta saat ohjattua kuuntelijoita podcastisi pariin. Täältä löytyy lisää vinkkejä podcastin markkinointiin!

  11. Kuuntelijoiden sitouttaminen: Luo tapa kommunikoida kuuntelijoiden kanssa, esimerkiksi sosiaalisen median kanavissasi. Kuuntele palautetta ja ota se huomioon podcastiasi kehittäessäsi. Voit pyytää aiheita jaksoihin myös suoraan seuraajiltasi.

  12. Pidä hauskaa: Podcastin tekeminen voi olla haastavaa, mutta se voi olla myös erittäin palkitsevaa. Muista pitää hauskaa ja nauttia prosessista!

Muista, että podcastin tekeminen vaatii aikaa ja omistautumista. Älä anna periksi, vaikka alkuvaiheessa kuuntelijamäärät eivät kasvaisi heti räjähdysmäisesti. Vankka kuuntelijakunta rakentuu säännöllisyyden, jatkuvuuden ja ajan myötä!

Next
Next

Oma podcast Spotifyssa ja ensimmäinen jakso ulkona - mitä nyt?